Maca peruánská, které se říká také peruánský ženšen, královna And, nebo Lepidium peruvianum, nápadně připomíná ředkev a voní a chutná po karamelových cukrovinkách.
Je to rostlina vyskytující se extrémně vysoko na náhorních plošinách pohoří And. Jako kořenová zelenina se pěstuje nejméně 3000 let, což ji řadí mezi nejstarší živé organismy planety.
Zajímavost: Roste hlavně v horských oblastech středního Peru, a to v drsných podmínkách a velmi vysokých nadmořských výškách – až 4 000 m. n. m., kde nepřežije nic jiného.
Maca je brukvovitá zelenina nejvíce příbuzná brokolici, květáku, zelí, kapustě, nebo ředkvi.
Má dlouhou historii kulinářského a lékařského využití, v Peru ji předepisují především na vyvolání sexuálního apetitu jako afrodiziakum.
Hlavní jedlou částí rostliny je kořen. Existuje v několika barvách, od bílé po černou.
Kořen se obecně suší a konzumuje v práškové formě, ale je k dispozici také v kapslích a jako tekutý extrakt.
Tip: Chuť prášku z kořene macy někteří lidé nemají rádi a doslova se jim z ní zvedá žaludek. Bývá popisována jako zemitá a „přehnaně ořechová“. Strávníci raději prášek přidávají do smoothies, ovesných vloček a sladkých dobrot, aby intenzivní „pachuť“ přebili.
Taxonomie rozděluje tři základní druhy macy:
- Maca červená (nejvzácnější ze všech druhů),
- Maca černá a
- Maca žlutá (ta se využívá nejčastěji).
Mezi jednotlivými variantami nejsou zas až tak veliké rozdíly a účinky jsou také velmi podobné. Každý typ má trochu jiné složení a zastoupení prospěšných látek.
Liší se také v dostupnosti, např. zmiňovanou macu červenou není snadné vůbec získat.
V rodné zemi macu používají k úlevě od řady neduhů a k podpoře imunity. Dále:
- Podporuje duševní pohodu,
- Zlepšuje fyzičku a kondici,
- Pomáhá budovat vytrvalost a vitalitu,
- Působí blahodárně na metabolismus hormonů.
Což není zdaleka vše. Maca peruánská je vzácná superpotravina, která by neměla chybět v žádné domácnosti.
Lze ji přidávat přímo do pokrmů, ale také si koupit tablety a brát ji jako doplněk stravy.
V čem je tak ojedinělá a jaké jsou její účinky?
To se dozvíte dále v textu.
Maca peruánská – z čeho se skládá a k čemu slouží jednotlivé komponenty?
Kořen macy peruánské má neuvěřitelnou přírodní sílu!
Prokázal se jeho obrovský potenciál coby adaptogenu, který dokáže ochránit organismus před oxidačním stresem, volnými radikály i dlouhodobým působením stresu a úzkosti.
Velikou roli ve výjimečnosti macy sehrávají její složky. Každý komponent se chlubí jinými účinky, které ale dohromady vytvářejí celistvou superpotravinu.
Sušený prášek z macy peruánské obsahuje:
- Mezi 13 a 16 % proteinů,
- Esenciální aminokyseliny,
- Až 59 % sacharidů,
- Kolem 2 % lipidů a
- Zhruba 8,5 % vlákniny.
V mace jsou také přítomny volné mastné kyseliny, z nichž nejhojnější je kyselina linolová, palmitová a olejová.
Nasycené mastné kyseliny představují asi 40 %, zatímco nenasycené mastné kyseliny jsou přítomny cca v 52 %.
Zajímavost: Čerstvý kořen macy obsahuje až 80 % vody a nachází se v něm spousta vápníku, železa a fosforu.
Nejzásadnější složkou macy jsou aminokyseliny, kterých je v kořenu až neuvěřitelné množství.
Vykazují nejblahodárnější účinky, proto je důležité zmínit je v pořadí, v jakém se v rostlině vyskytují. Je to:
- Leucin,
- Arginin,
- Fenylalanin,
- Lysin,
- Glycin,
- Alanin,
- Izoleucin,
- Kyselina glutamová,
- Serin a
- Kyselina asparagová.
- Další aminokyseliny přítomné v menším množství jsou histidin, threonin, tyrosin, methionin, hydroxyprolin, prolin a sarkosin.
Druhou nezanedbatelnou složkou jsou minerály. Z nejzastoupenějších jmenujme:
- Železo (16,6 mg/100 g sušiny),
- Vápník (150 mg/100 g sušiny),
- Měď (5,9 mg/100 g sušiny),
- Zinek (3,8 mg/100 g sušiny),
- Draslík (2050 mg/100 g sušiny) a
- Fosfor (2,7 mg/100 g sušiny).
Pokud bychom měli přesně vyjmenovat, co všechno se v kořenu macy peruánské nachází, zaměřili bychom se ještě na vitaminy, kterých je v rostlině taktéž požehnaně.
Jmenujme ty nejzastoupenější, tedy:
- Vitamin B1,
- Vitamin B2,
- Vitamin B6,
- Vitamin C a
- Vitamin E.
Nesmíme opomenout ani stopové prvky, steroly, saponiny a třísloviny.
Všechny tyto složky utvářejí „osobnost“ macy peruánské a propůjčují jí neopakovatelné pozitivní vlastnosti, které využije každý, tzn. aktivní sportovec i starší člověk, kterého trápí zdravotní neduhy.
10 účinků macy peruánské – afrodiziakum, antioxidant i adaptogen!
Maca je běžnou součástí peruánské kuchyně. Místní obyvatelé ji přidávají skoro do všech pokrmů, protože zbožňují její zemitou, oříškovou chuť.
Kořen macy lze rozdrtit na prášek a přidat jej do jídel nebo smoothies.
Kromě kulinářského využití má maca také nepřeberné množství zdravotních výhod.
Zahraniční webové stránky shodně jmenují 10 nejzásadnějších účinků peruánského ženšenu, o kterých bychom vás nyní rádi informovali.
- Zvyšuje libido a sexuální apetit
- Nejznámějším přínosem kořene maca je jeho potenciál zvyšovat libido. Na podporu tohoto tvrzení existují i vědecké důkazy.
- Studie z roku 2002 zjistila, že muži užívající 1,5 až 3 gramy macy denně zaznamenali zvýšené libido ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo.
- Studie z roku 2015 přišla se zjištěním, že kořen maca pomáhá snížit sexuální dysfunkci u žen po menopauze i u těch, co užívají antidepresiva.
- Snižuje erektilní dysfunkci
- Malá studie z roku 2009 zkoumala účinek tablet macy na průběh erektilní dysfunkce. Účastnící užívali 2,4 gramů macy denně po dobu 12 týdnů, zatímco se měřila jejich celková a (hlavně) sexuální pohoda.
- Ti účastníci, kteří užívali macu, zaznamenali výraznější zvýšení sexuální pohody než ti, kteří užívali placebo.
- Zvyšuje energii a vytrvalost
- Někteří sportovci a kulturisté požívají kořen macy jako doplněk ke zvýšení energie a výkon
- Pilotní studie z roku 2009 potvrdila, že požívání extraktu z macy po dobu 14 dnů zlepšilo výkon cyklistů ve 40kilometrové časovce. Výsledky se však významně nelišily od zlepšení pozorovaného u pacientů užívajících placebo.
- Zlepšuje plodnost
- Dalším rozšířeným použitím kořene maca je ke zvýšení plodnosti, zejména u mužů.
- Recenze z roku 2016 přinesla důkazy, že kořen macy může zvýšit kvalitu spermatu u plodných i neplodných mužů. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
- Zlepšuje náladu
- Maca obsahuje flavonoidy, které zlepšují náladu a snižují úzkost.
- Studie z roku 2015 na čtrnácti postmenopauzálních ženách zjistila, že maca snižuje pocity úzkosti a deprese. Účinek je patrný jak krátce po menopauze, tak i několik let po přechodu.
- Snižuje krevní tlak
- Vědci zjistili, že kořen macy také pomáhá zlepšit krevní tlak.
- Studie z roku 2015 potvrdila, že 3,3 gramů macy denně po dobu 12 týdnů snížilo krevní tlak u čínských žen po menopauze. K potvrzení této domněnky je potřeba provést další výzkum.
- Redukuje poškození sluncem a urychluje hojení
- Starší studie na zvířecím modelu zjistila, že maca pomáhá chránit pokožku před UV zářením.
- Další výzkum na zvířatech z roku 2011 přišel s výsledkem, že výtažky z listů macy zabraňují tvorbě spálenin od slunce.
- Pokud k popálení dojde, je výhodné užívat např. tablety z macy peruánské. Vitaminy v nich obsažené mají účinek na zranění a urychlují jeho hojení.
- Bojuje s volnými radikály
- Kořen macy také podporuje přirozené antioxidanty v těle, jako je glutathion a superoxiddismutáza.
- Tyto antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky v těle.
- Někteří vědci dokonce věří, že antioxidanty předcházejí některým nepříznivým zdravotním stavům, včetně srdečních chorob a rakoviny.
- Zlepšuje příznaky menopauzy
- Podle nejnovějších studií maca peruánská pomáhá vyrovnat hladiny hormonu estrogenu.
- Ženy po menopauze, které denně užívají dvě tablety s macou, zaznamenávají zmírnění příznaků, jako jsou návaly horka a noční pocení.
- Zlepšuje úsudek, učení a paměť
- Existují určité náznaky, že maca zlepšuje učení a paměť. Většina dostupných výzkumů zatím proběhla na myších, a domněnku je tedy potřeba potvrdit i na lidech.
- Výzkumníci taktéž navrhli zkusit macu použít při léčbě stavů, které ovlivňují mozkové funkce, jako je Alzheimerova choroba. V současnosti jsou však k dispozici pouze výzkumy na zvířecích modelech, takže není jasné, zda bude mít maca stejné výhody i u lidí.
Zajímavost: Červená maca pomáhá zmenšovat prostatu u pokusných hlodavců. Prostata je žláza, která se vyskytuje pouze u mužů. Její zvětšení, známé také jako benigní hyperplazie prostaty (BPH), je běžné u stárnoucích mužů. Větší prostata způsobuje různé problémy s močením, protože utlačuje trubici, kterou je moč odváděna z těla.
Účinek červené macy je spojen s vysokým množstvím glukosinolátů, které obsahuje.
Tyto látky jsou spojovány jak se zmenšením zbytnělé prostaty, tak se sníženým rizikem rakoviny prostaty.
Maca peruánská a hormony – Zatočí s ubývajícím libidem i tvorbou akné!
Hormonální systém mužů i žen je během života podrobován těžkým zkouškám a občas je složité udržet si optimální hladinu všech tělních hormonů.
S tím pomáhá extrakt z macy peruánské, který cílí (nejen) na pohlavní hormony a udržuje je, aby byly ve vhodném množství a plnily správnou funkci.
Největší vliv má maca na hormony pohlavního ústrojí, konkrétně testosteron a estrogen.
Není to tak, že by přímo zvyšovala hladinu testosteronu (to by nebyla vhodná pro ženy), ale podílí se na tvorbě jeho prekurzoru dehydroepiandrosteronu (DHEA), což je nejhojněji zastoupený hormon v lidském těle.
Zajímavost: DHEA slouží jako substrát pro syntézu všech dalších androgenů (pohlavních hormonů u mužů) i estrogenů (pohlavních hormonů u žen). Jeho úbytek je jednou z hlavních příčin nedostatku testosteronu, kterým trpí až 90 % mužské populace v naší zemi.
Kromě toho výrazně balancuje prudký nárůst/pokles hladiny estrogenu při menstruaci i v období před a po přechodu.
Vyrovnané množství pohlavních hormonů má i další benefity, např.:
- Lepší nálada,
- Méně úzkosti a frustrace,
- Silnější libido,
- Úspěšný boj s akné a nedokonalostmi pleti,
- Větší vitalita a energie,
- Lepší kvalita spánku,
- Zjemnění příznaků menopauzy.
Maca a možné nežádoucí účinky – Dejte si pozor na čerstvý kořen!
Maca je obecně považována za bezpečný doplněk stravy, ale pár nežádoucích účinků se vyskytnout může.
Peruánští domorodci se např. domnívají, že konzumace čerstvého kořene macy může mít nepříznivé vedlejší efekty, a doporučují ji nejprve:
- Převařit,
- Vysušit nebo
- Zapéct.
Dále se doporučuje:
- Pokud máte problémy se štítnou žlázou, možná buďte s konzumací macy opatrní. To proto, že obsahuje tzv. goitrogeny, látky, které mohou narušovat normální funkci štítné žlázy. Jestli máte poškozenou štítnou žlázu, tato substance ji ještě více naruší.
- V období těhotenství nebo kojení byste se před užíváním macy měly poradit se svým ošetřujícím lékařem. Smršť různých látek v peruánském ženšenu může být pro plod škodlivá.
- Není vhodné kombinovat macu peruánskou s imunosupresivy (= látky potlačující imunitní odpověď organismu). Maca má za úkol imunitu posilovat, takže výsledek by byl kontraproduktivní.
Jak macu peruánskou užívat a za jak dlouho působí?
Macu velmi snadno začleníte do svého jídelníčku. Lze ji užívat jako doplněk stravy, nebo ji přidat do smoothies, ovesných vloček, pečiva, energetických tyčinek a dalších pochutin.
Zajímavost: Optimální dávka pro běžné užívání macy nebyla stanovena. Dávkování prášku z kořene používané ve studiích se však obecně pohybuje v rozmezí 1,5 až 5 gramů denně.
Většina odborníků doporučuje začít s jednou čajovou lžičkou denně, po dvou týdnech navýšit množství na dvě až tři čajové lžičky denně a po dalších dvou týdnech ustálit dávkování na plné polévkové lžíci za den.
Macu můžete najít ve vybraných supermarketech, v obchodech se zdravou výživou a u různých internetových prodejců.
Kvalitnější macu lze také nalézt s pomocí licencovaného zdravotního odborníka. Je dostupná ve formě prášku, 500 mg tablet, nebo jako tekutý extrakt.
Tip: Zatímco žlutá maca je nejdostupnější typ, tmavší druhy, tj. červená a černá, jsou hůře k sehnání.
Pokud chcete vědět, za jak dlouho maca působí, neexistuje univerzální odpověď. Podle důvěryhodných zdrojů ji ale musíte užívat nejméně dva týdny, než se projeví první zlepšení a účinky.